Housing
“CASES” AL BARRI DEL BON PASTOR / Edifici G2
Situation: Av. Mollerussa, c/ Biosca, c/ Salomó, Barri Bon Pastor, Barcelona
Status: Completed
Les cases que proposem es basen en l'estudi de les “Cases Barates” del Bon Pastor, uns habitatges organitzats en tres crugies a partir de la seqüència sala-cuina-pati. El projecte reinterpreta, en termes actuals, aquest esquema, situant la sala, el menjador i la cuina al centre de l'habitatge. El conjunt d'aquests tres àmbits forma una seqüència espacial contínua, que s'estén de costat a costat, gaudeix de doble orientació a llevant i a ponent i es projecta a l'exterior a través d'unes generoses terrasses-pati situades dins del gàlib de 15 metres. El gàlib no esgotat, es destina a la construcció d'uns espais exteriors especialment rellevants en la definició de la qualitat ambiental de l'habitatge perquè ofereixen la possibilitat real d'una vida en contacte amb l'exterior, reprodueixen el caràcter individual i protegit dels patis primigenis i que actuen com a filtre i protecció climàtica. El projecte s'enfronta, en el seu tram més meridional, al major espai públic del barri, una plaça dibuixada en part sobre la traça de l'actual eixamplament enjardinat del carrer de Tàrrega. Com a resposta a aquesta situació, l'edifici, aprofitant el caràcter reversible de la seva planta, desplaça el volum corresponent a dues escales fins al límit del costat Oest permetent així el gir de la crugia central de l'habitatge i obrint les terrasses cap a la plaça i la ciutat. Aquesta operació no solament permet que el projecte es relacioni amb l'espai públic sinó que també facilita la composició del bloc en dos cossos de diferent naturalesa i textura: l'obra de fàbrica de maó, plana i llisa, com a envolupant general, i la construcció lleugera, buida i profunda de les terrasses-pati.
The houses we propose are based on the study of the “Cheap Houses” of Bon Pastor neighborhood’; houses organized in three rooms based on the living room-kitchen-patio sequence. The project reinterprets, in current terms, this scheme, placing the living room, dining room and kitchen in the center of the home. The set of these three areas forms a continuous spatial sequence, which extends from side to side, has a double orientation to the east and west and is projected outside through generous terraces-courtyards located inside the gauge of 15 meters. The unexhausted gauge is intended for the construction of outdoor spaces that are particularly relevant in the definition of the environmental quality of the home because they offer the real possibility of a life in contact with the outside, they reproduce the individual and protected character of the original courtyards, and which act as a filter and climate protection. The project faces, in its southernmost section, the largest public space in the neighborhood, a square drawn in part on the outline of the current landscaped extension of Tarrega street. As a response to this situation, the building, taking advantage of the reversible nature of its plan, moves the volume corresponding to two stairs to the limit of the West side, thus allowing the turning of the central gable of the house and opening the terraces towards in the square and the city. This operation not only allows the project to relate to the public space but also facilitates the composition of the block in two bodies of different nature and texture: the brick factory work, flat and smooth, as a general envelope, and the light, hollow and deep construction of the patio terraces.
Las casas que proponemos se basan en el estudio de las “Casas Baratas” del barrio del Bon Pastor, unas viviendas organizadas en tres crujías a partir de la secuencia sala-cocina-patio. El proyecto reinterpreta, en términos actuales, este esquema, situando la sala, el comedor y la cocina en el centro de la vivienda. El conjunto de estos tres ámbitos forma una secuencia espacial continua, que se extiende de lado a lado, goza de doble orientación a levante y poniente y se proyecta en el exterior a través de unas generosas terrazas-patio situadas dentro del gálibo de 15 metros. El gálibo no agotado, se destina a la construcción de unos espacios exteriores especialmente relevantes en la definición de la calidad ambiental de la vivienda porque ofrecen la posibilidad real de una vida en contacto con el exterior, reproduciendo el carácter individual y protegido de los patios primigenios que actúan como filtro y protección climática. El proyecto se enfrenta, en su tramo más meridional, al mayor espacio público del barrio, una plaza dibujada en parte sobre la traza del actual ensanchamiento ajardinado de la calle de Tàrrega. Como respuesta a esta situación, el edificio, aprovechando el carácter reversible de su planta, desplaza el volumen correspondiente a dos escaleras hasta el límite del lado Oeste permitiendo así el giro de la crujía central de la vivienda y abriendo las terrazas hacia la plaza y la ciudad. Esta operación no sólo permite que el proyecto se relacione con el espacio público, sino que también facilita la composición del bloque en dos cuerpos de diferente naturaleza y textura: la obra de fábrica de ladrillo, plana y lisa, como envolvente general, y la construcción ligera, vacía y profunda de las terrazas-patio.
Situation: Av. Mollerussa, c/ Biosca, c/ Salomó, Barri Bon Pastor, Barcelona
Client: Patronat Municipal de l’Habitatge, PMH
Floor area: 6.500 m2
Nº dwellings: 60
Budget: 8.150.000 €
Architect: Eduard Gascón
Associated architect: Lupe Álvarez
Quantity surveyor: Angel Gil
Team: Elies Rull, Josep Castillo, Vicens Galiana, Ferran Jordi
Structural engineering: David Garcia, BIS arquitectes SLP
Facilities engineering: Narcís Armengol, ARC Enginyers Consultors
Constructor: Viasgon SA / Guinovart Oshsa
Photo: Jordi Bernadó